субота, 29. март 2014.

 ,,Вереници,  Данило Киш –  приказ
Теодора Павловић 6/2
Данило Киш и његова збирка ,,Рани  јади воде нас у свет пишчевог детињства, одрастања. Дружили смо се са његовим псом Дингом који је у нама пробудио блиска и топла осећања,  често обојена тугом. Сада, у 6. разреду,  дружимо се са његовим вршњацима и сазнајемо о  његовој првој љубави. Догађају се неке нове, важне ствари које у детињство доносе тежину на сасвим другачији начин.
Сазнајемо од господина Хермана и Андреасовог оца да је  дечак постао прави мангуп и да се тајно виђа са Јулијом Сабо.
,,Маните, постао је велики мангуп.
,,Е, мој господине”, рече  сељак, ,,он ће ускоро почети да трчи за  сукњама  девојчицама”.
,,Он је, молим вас, пре неки дан учинио нешто тако да вам од срамоте  не бих смео рећи”.
Као и све друго, важно почело је игром ,,жмурке”. Крили су се у паровима. Андреас и  Јулија су се затекли у појати у слами. Он обећава да ће написати писмо и дати  Јулији  у школи (књига из веронауке). Да их не би открили, Јулија прва излази... Ту већ наслућујемо нешто посебно и лепо, али забрањено.
Други круг игре им је донео први пољубац, а за пољубац је најважније да је први и да је наша тајна, а некако се види да смо га доживели. Фаркаш их је открио видећи њихова збуњена лица. Анди је Фаркашу ударио шамар и решио је да побегне од куће. Страх у деци буди решеност да избегну казну, а онда је бег једино могуће решење.  До мрака се крио на обали реке. Помишљао је да бежи у Сан  Франциско или у Црну Гору. Његова сестра Ана га је молила да се врати кући јер се мајка много насекирала. Одатле, где је био Андреас, деца се враћају због мама, или због топлине и сигурности коју само оне могу да пруже.
Док је слушао разговор свог оца и господина Хермана, чинило му се да ће умрети од срамоте и жалости.
,,Па  он  је  Јулијин  вереник”. То је једно чудно, помешано осећање које сви понекад осетимо.
Приповетка је занимљива јер има много обрта и дијалога из којих сазнајемо о скривеним осећањима Андреаса и Јулије. Везује их и школа и дечије игре које им дају могућности да сами открију своју тајну. Пољубац их је обележио и открио, други су их прогласили вереницима. Неки су се и шалили, а они су се због тога стидели и крили од старијих.
Лепа прича о дружењу дечака и девојчица, о првим симпатијама, првом пољупцу, свету одраслих и сталним сукобима.

Теодора је вешто приказала занесеност Кишовим светом детињства – нагласила је најважније тачке у делу и своје размишљање о њему.