уторак, 15. октобар 2013.

Чудесна справа - Катарина Крстић

Тема приче ,,Чудесна справа " је страхопоштовање према сату. Један од споредних мотива је млин (место на ком се причају приче, место где се спаја свет приче са реалним светом) у ком се описује како деда и унук одлазе у млин и остају до касно да би гледали звезде. Преко динамичког мотива страха, описује се колико се деда плашио справа, а преко статичког мотива сата, описују се све справе којих се деда плашио.     

   Деда није дирао сат. За њега је то било нешто као светиња, док му унук није показао шта је, у ствари сат и како се користи. Он је толико поштовао тај сат, чак је рекао и да је живо биће поистоветивши га са срцем свога пријатеља.
    У причи има дотса елемената нарације, а сусрећемо се и са бројним дијалозима. Главни јунак у причи је деда. Он је плашљив јер се плашио разних справа и брижан јер је бринуо о Петраковом сату као да му је то нешто најважније у животу. Главна особина дечака Баје, такође једног од јунака, је радозналост јер је стално желео да навија сат. Стилска функција поређења ,,као очи у глави" је да појасни колико је деда бринуо о сату.
    Када имамо неки проблем, не треба бежати од њега, већ му се треба супротставити.